Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 18:02 - Хора Търсете Си Правата!
Автор: stasislav Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1032 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.10.2009 18:04


Часът е 12....Централна Автогара София...времето е мрачно и сърдито, все едно го е зарязало гаджето. Бял автобус току-що се шмугва грациозно в празна клетка номер 13. От него слиза момче, облечено в зелена горница, светли дънки и бели маратонки. Казва се Иван. Единствената му мисъл е как да си хване такси и да се прибере в новата си квартира и да се наспи от дългият път. Всякаш някой е чул мислите му:
– Ей, момче да ти трябва такси?!? - чува глас зад себе си. Това е така услужливият таксиметров шофьор Хайко.
- Да разбира се - отговаря Иван и се насочват към близко паркиралата жълта каляска, с която ще се прибере най-накрая на топло.

Приближавайки автомобилът Ванко забелязва нещо странно. Тарифата за километър е 3,90 лв...минута престой 1,20 лв...и колко "джентълменски" -  таксата за повикаване 0,00 лв... Иван бързо си каза "Я да видим какво ще стане"...И така започна неговото пътуване...

Кваритрата се намира близо на около 5-6 километра. Шофьорът приятен човек, умело използвайки думите за да разсея или по-скоро да направи максимално пирятен престоят на своя клиент, защото все пак 3,90 на км трябва да бъдат оправдани. След приятният разговор за коли, жени, работа и футбол, най-накрая Иван пристигна пред своята квартира и дойде ред на сметката:

– Колко ти дължа? - попита той, правейки се, че не вижда показанието на касовият апрат.
- 30 лв. - акуратно изстреля отговорът си Хайко
- Бъди сериозен, знаеш, че не струва толкова, давам ти 10 лв или звъня на полицията, защото това си е абсолютно нереална цена.
- Всичко си е легално, не видя ли тарифата?!?
– Добре, обаждам се!

И така Иван позвъни на 112, къде му вдигна приятен женски глас. Обясни на кратко за какво става дума и резултата беше налице - след 10 минути пристигна полицейска кола, с двама униформени вътре.

- Добър вечер, какъв е проблемът? - попита явно по-старшият от двамата полицай, след като се представи.
- Добър вечер, проблемът е цената на километър превоз на този таксиметров шофьор.

След като поприказва с полицаите Иван разбра, Таксиметровите шофьори нямат таван на цената на километър превоз и доста често се случвало да има сметки по 150-200 лв. след които следвало огромен скандал. Мнимите шофьори използвали подпобна по звучене фирма на големите Софийски  - например "ОК Еврошанс".

След като провериха документите и на Иван и на Хайко полицаият зададе следният въпрос:

- Имате ли някави претенции?
- Не! - отвърна Иван, прибра си портфейла и се запъти да си тръгва
- Няма ли да ми плати? - почти жаловито изчурулика Таксиметровият шофьор
– Ако имате някакви претенции, предявете ги към съдът, аз не мога да взема отношение - отзивчиво отговори полицаят
- Казах, ти да си стиснем ръцете като мъже, да си вземеш 10-те лева, което е почти двойно, на реалната цена за услугата дотук
- Добре - каза Хайко, бидейки в  глупава ситуация, в коята сам бе изпаднал, заради опита си да бъде тарикат, но тази вечер...не му бе вечер...


Извод: Хора, когато изпаднете в такава ситуация, не се колебайте да извикате органите на реда, не си казвайте "с мен ли ще се занимават", в крайна сметка заплатата на всеки един от тях им я плащаме ние, така че сме си в пълното право...Надявам се тази история да я прочете някой от когото зависи нещо и да се реши да направи крачката напред...Аз съм съгласен да се возя и за 10 лв/км, но не с кола по-стара от мен или амортизирана на 5 години по Софийските улици...нямам нищо против да ги платя тези пари, но да седя в последен модел Бе Ем Ве 7ма серия...потънал в кожа и да ми е хубаво...а не както снощи в некво вмирисано Хюндайче и некво палаво шофьорче напръскано с одеколон от "Женският пазар" за 5 лв...



Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stasislav
Категория: Тя и той
Прочетен: 51406
Постинги: 10
Коментари: 39
Гласове: 132
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930